OGŁOSZENIE O NABORZE NA WOLNE STANOWISKO DO SPRAW HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku ogłasza nabór kandydatów na wolne stanowisko pracy w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku, ul. Uniejowska 1a, 62-700 Turek.
WARUNKI PRACY:
- Nazwa stanowiska — stażysta/ młodszy asystent/ asystent;
- Komórka organizacyjna — Oddział Nadzoru – Sekcja Higieny Żywności i Żywienia;
- Miejsce wykonywania pracy - Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Turku, ul. Uniejowska 1a, 62-700 Turek, obszar miasta oraz powiatu tureckiego;
- Forma zatrudnienia - umowa o pracę;
- Wymiar zatrudnienia — 1/1 etat.
WYMAGANIA KONIECZNE, ZWIĄZANE ZE STANOWISKIEM:
- W związku ze specyfiką stanowiska pracy w Państwowej Inspekcji Sanitarnej wymagane jest od kandydata wykształcenie wyższe (przydatne w Inspekcji Sanitarnej); preferowane: technologia żywienia; towaroznawstwo; dietetyka i podobne; zdrowie publiczne; promocja zdrowia;
- Stan zdrowia pozwalający na zatrudnienia na ww. stanowisko;
- Znajomość podstawowych aktów prawnych obowiązujących w Inspekcji Sanitarnej;
- Znajomość ustawy Kodeks postępowania administracyjnego;
- Dobra znajomość obsługi komputera (pakiet Microsoft Office, MS Excel, MS Word);
- Znajomość przepisów z zakresu bezpieczeństwa żywienia i żywności oraz ochrony zdrowia;
- Komunikatywność, dyspozycyjność;
- Rzetelność, terminowość;
- Odpowiedzialność, dokładność;
- Umiejętność pracy w zespole i organizacji pracy własnej;
WYMAGANIA DODATKOWE:
- Umiejętność obsługi urządzeń biurowych;
- Doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku będzie dodatkowym atutem;
- Umiejętność sporządzania pism, protokołów w kontroli, sprawozdań, postanowień oraz decyzji administracyjnych;
- Znajomość przepisów prawa dotyczących: funkcjonowania Państwowej Inspekcji Sanitarnej, postępowania administracyjnego;
- Umiejętność analitycznego myślenia;
- Dobra organizacja i dyscyplina pracy oraz umiejętność pracy w zespole;
ZAKRES ZADAŃ WYKONYWANYCH NA STANOWISKU:
- Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności;
- Przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
- Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie sprawozdań;
- Sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
- Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
- Prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
- Przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
- Sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością;
- Wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę;
- Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej;
- Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
- Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz Wspólnotowego Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX);
- Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.
WYMAGANE DOKUMENTY:
- CV i list motywacyjny;
- Oświadczenie o zapoznaniu się z treścią załączonej do ogłoszenia informacji na temat przetwarzania danych osobowych w naborze załącznik Nr 1 do ogłoszenia;
- Kserokopie dokumentów potwierdzających spełnienie wymagania niezbędnego w zakresie wykształcenia;
TERMIN I MIEJSCE SKŁADANIA DOKUMENTÓW:
Dokumenty należy przesłać/dostarczyć (liczy się data wpływu do PSSE w Turku):
- pocztą elektroniczną na adres sekretariat.psse.turek@sanepid.gov.pl
- lub pocztą z dopiskiem na kopercie „Oferta pracy ON - Sekcja Higieny Żywności i Żywienia”
- lub składać osobiście w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku, ul. Uniejowska 1a, 62-700 Turek w sekretariacie I piętro, pokój nr 12 w terminie do 15.05.2024 r.
DODATKOWE INFORMACJE:
- Kandydaci będą informowani o terminie rozmowy kwalifikacyjnej telefonicznie;
- Pracodawca zastrzega sobie prawo kontaktu z wybranymi kandydatami;
- Oferty osób które nie zostały wybrane w procesie rekrutacji zostaną komisyjnie zniszczone;
- Metody naboru – etap 1 weryfikacja formalna nadesłanych ofert, etap 2 - rozmowa kwalifikacyjna;
- Do składania ofert zachęcamy osoby niepełnosprawne.
Pełna treść ogłoszenia wraz z oświadczeniem o zapoznaniu się z treścią klauzuli informacyjnej, dotyczącej przetwarzania danych osobowych oraz samą klauzurą do pobrania tutaj: nabor_20240430.pdf
Opublikował: Admin PSSE
Publikacja dnia: 30.04.2024
Podpisał: Jarosław Balew
Publikacja dnia: 30.04.2024
Dokument z dnia: 30.04.2024
Dokument oglądany razy: 455